ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Δείγματα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής
Φωτογραφίες της BRUNA BIAMINO
Κύκλος διαλέξεων
«Ο Μοντερνισμός στην Αρχιτεκτονική της Μεσογείου.
Από την έμπνευση στον ορθολογισμό»
ΚΕΠΠΕΔΗΧ - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου,
Μεγάλο Αρσενάλι, Κεντρική Σάλα,
Ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών έχουν την χαρά να παρουσιάσουν την δουλειά της διακεκριμένης Ιταλίδας φωτογράφου Bruna Biamino.
Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώνεται κύκλος διαλέξεων το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00 στην Κεντρική Σάλα του Μεγάλου Αρσεναλιού. Οι διαλέξεις πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με την δομή και εξέλιξη της ιταλικής αρχιτεκτονικής στην Ιταλία και στις υπερπόντιες κτήσεις της κατά τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 με σκοπό να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που φέρνουν σε συνδιαλλαγή την διεθνή συνθήκη και την τοπική ιδιαιτερότητα
Οι ομιλητές θα είναι:
Βασίλης Κολώνας
Καθηγητής - Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αλέξιος Τζομπανάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης
Rosalia Vittorini
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ρώμης Tor Vergata
Πληροφορίες για την έκθεση η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 24 Νοεμβρίου
H Bruna Biamino, Τορινέζα και εξειδικευμένη στη φωτογραφία αρχιτεκτονικού τοπίου -από τα Μπαρόκ ανάκτορα της Βόρειας Ιταλίας ως τα πιό γνωστά μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας- αφιέρωσε ένα μεγάλο τμήμα της δουλειάς της στην έρευνα και την καταγραφή των πρωτοποριακών κινημάτων στην ιταλική αρχιτεκτονική. Ξεκινώντας από την πεποίθηση της άρρηκτης διαλεκτικής σχέσης που ενώνει την αρχιτεκτονική με την φωτογραφία, η Biamino μεταθέτει την τρισδιάστατη αισθητική της αρχιτεκτονικής στην δισδιάστατη φωτογραφική αναπαράσταση, προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες εικαστικές/εικονικές επιταγές. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης η φωτογράφος επικέντρωσε την προσοχή της στο κίνημα του Ρασιοναλισμού, που αποτελεί ένα από τα πιό σημαντικά και ενδιαφέροντα κεφάλαια της πρόσφατης ιταλικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Ο Ρασιοναλισμός (ορθολογιστική Αρχιτεκτονική) γεννήθηκε στις αρχές του 1900 και αποτέλεσε, όχι απλά ένα καινούργιο αρχιτεκτονικό στυλ, αλλά μια νέα αρχιτεκτονική κοσμοθεωρία, έναν καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης της σχέσης του αρχιτεκτονήματος με τον άνθρωπο και την κοινωνία, ένα κίνημα που χαρακτηρίζεται από τον άμεσο συσχετισμό φόρμας και λειτουργικότητας, από την εξάλειψη των διακοσμητικών στοιχείων, την χρήση καινοτόμων υλικών και καθαρών όγκων. Ακολουθώντας το ισχυρό ρεύμα ανανέωσης και μοντερνισμού που έπνεε στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο Ιταλικός Ρασιοναλισμός εμπνεύστηκε από τις διδαχές και τις πρακτικές των φημισμένων εκπροσώπων του Μοντέρνου Κινήματος (όπως ο Gropius στην Γερμανία, ο Le Corbusier στην Γαλλία, ο Aalto στην Φινλανδία ή ο Wright στην Αμερική) συνδυάζοντας τον ορθολογισμό και την λειτουργικότητα με τον δημιουργικό οίστρο. Παράλληλα, από αισθητική άποψη, δέχθηκε ισχυρή επίδραση από τις καλλιτεχνικές τάσεις των δεκαετιών 1920 -30 στην Ιταλία, όπως ο φουτουρισμός του Marinetti και του Boccioni και η μεταφυσική ζωγραφική του de Chirico και του Carrà ενώ, από τεχνική άποψη, πρωτοστάτησε στην έρευνα και την χρήση καινοτόμων υλικών και τεχνολογιών, πολύ πρωτοποριακών για την εποχή τους.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα είδος «Μεσογειακού Ρασιοναλισμού» που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην Ιταλία αλλά και σε πολλές χώρες που περιβάλλουν την Μεσόγειο. Αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής συναντάμε και στον ελληνικό χώρο, στα Δωδεκάνησα, όπου οι πολεοδομικές επεμβάσεις περιλάμβαναν την αναδιαμόρφωση των ιστορικών κέντρων, τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την επέκταση ή και επανασχεδίαση του πολεοδομικού ιστού. Τα δημόσια κτήρια που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από Ιταλούς αρχιτέκτονες στην Ρόδο, Κάλυμνο, Κω και Λέρο -όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη πολεοδομική επέμβαση- είναι σχολεία, νοσοκομεία, κινηματογράφοι και θέατρα, στρατώνες, σταθμοί και γέφυρες, εξαιρετικά αρχιτεκτονήματα, πολλά από τα οποία είναι σε χρήση μέχρι σήμερα, έχοντας ενσωματωθεί πλήρως στον αρχιτεκτονικό ιστό των νησιωτικών πόλεων.
Η Bruna Biamino, με άξονα την αρχιτεκτονική, κατέγραψε με τον φακό της αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της κοινής Ιστορίας των δύο χωρών μας και παραθέτει τα φωτογραφικά της έργα σαν έναν εικαστικό φόρο τιμής στην ισχυρή πολιτισμική σχέση που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία. Μέσα από την προσεκτική ματιά μιας Ιταλίδας φωτογράφου που είναι λάτρης της Ελλάδας, η έκθεση, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου, προσφέρει στον θεατή την δυνατότητα να ανακαλύψει και να απολαύσει τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που κρύβει η χώρα μας, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία να εμβαθύνει την γνώση του γύρω από το κίνημα του Ρασιοναλισμού.
INFO
Έκθεση
Ο Μοντερνισμός στην Αρχιτεκτονική της Μεσογείου
Φωτογραφική έκθεση της Bruna Biamino
ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Μεγάλο Αρσενάλι, εκθεσιακός χώρος ισογείου
Ακτή Ενώσεως - Πλατεία Κατεχάκη Παλιό Λιμάνι Χανίων
Διάρκεια έκθεσης
Από 23 Οκτωβρίου έως 24 Νοεμβρίου 2019
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως και Κυριακή 09:00-15:00 & 18:00-21:00
Επιμέλεια έκθεσης
Αφροδίτη Οικονομίδου
Πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό:
gkalligeris@gmail.com
Συνδιοργανωτές:
Δήμος Χανίων
ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Υποστήριξη:
Πολυτεχνείο Κρήτης – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πολιτιστικός Σύλλογος “Amici d'Italia - Φίλων Ιταλών”
Κύκλος διαλέξεων
Ο Μοντερνισμός στην Αρχιτεκτονική της Μεσογείου - από την έμπνευση στον ορθολογισμό
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00
ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, Κεντρική Σάλα, Μεγάλο Αρσενάλι