ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ - GROUNDWORKS
Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο
Πάτρα 14.03 - 30.03.2012
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της 1ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης:
Αρχιτεκτονική και Πόλη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη,
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 18.01 - 26.02.2012
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών & ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ - GROUNDWORKS την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 στις 8:30μ.μ.
Σχεδιασμός και Επιμέλεια: Κωνσταντινος Γρίβας, Αγάπη Πρωίμου
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Γιάννης Αίσωπος
Αφίσα: Αγγελική Ευριπιώτη
Συνεργάτες - Βοηθοί:
Απόφοιτοι του Τμήματος: Βασίλης Βαβουγυιός, Αιμιλία Κρητικού, Μύριαμ Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Πετράκος, Χριστίνα Τσούμα
Φοιτητές του Τμήματος: Νίκος Μιχελής, Φοίβος Πανηγυράκης, Νάντια Περλεπέ, Αγγελική Σπηλιωτοπούλου
Το έδαφος της πόλης αποτελεί το κατ’ εξοχήν πεδίο όπου αποτυπώνονται οι δυνάμεις (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές) που συν-διαμορφώνουν το σύγχρονο δημόσιο χώρο και προσδιορίζουν την ταυτότητά του. Η διερεύνηση μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία νέων προσεγγίσεων για την οργάνωση, το σχεδιασμό και την υλικότητα του αστικού εδάφους θέτει καίρια ερωτήματα για το σύγχρονο αστικό χώρο και τα φαινόμενά του, και συνεισφέρει με συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προτάσεις στο διάλογο για τη μελλοντική φυσιογνωμία των πόλεών μας.
Οι εργασίες που παρουσιάζονται σε αυτήν την εκθεσιακή ενότητα μελετούν τους μετασχηματισμούς του εδάφους της πόλης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και κλίμακες σχεδιασμού (από αστικό και χωροταξικό σχεδιασμό μέχρι μελέτες για μεμονωμένα κτήρια-αστικές παρεμβάσεις). Προσπαθούν, η κάθε μια από τη σκοπιά της, να ανά-γνωρίσουν τα ιδιαίτερα τοπιογραφικά στοιχεία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ενθέτονται (πυκνός ιστός, προάστια, περιαστικό τοπίο, κ.α.) και να γεννήσουν νέες καταστάσεις και μορφές δημόσιου χώρου, όπου ανιχνεύουν την ευκαιρία. Κάποιες από τις προτάσεις επεμβαίνουν με "δημιουργικό αστικό σχεδιασμό" σε ζώνες άκτιστου χώρου παρακείμενες στα οδικά ή άλλα δίκτυα μεταφορών, σε αστικά παραθαλάσσια μέτωπα, και σε αμφισβητούμενες εδαφικές ζώνες. Άλλες εργασίες πειραματίζονται με μορφογενετικές διαδικασίες, προγραμματικά υβρίδια και κατασκευαστικές τεχνικές. Υπάρχουν, επίσης, προτάσεις που προβάλλουν τη βιωματική σχέση με το κτισμένο και φυσικό τοπίο, άλλοτε μέσα από ήπιες παρεμβάσεις που εναρμονίζονται με το τοπίο και την κυκλικότητα του χρόνου και των εποχών και άλλοτε μέσα από δραματικές χαράξεις και αφηγήσεις.
Το σύνολο της δουλειάς αναπτύσσεται σε μια γεωγραφική επικράτεια που καλύπτει και υπερβαίνει το χώρο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης (Λευκωσία, Αθήνα, Πάτρα, Αιγαίο, και πόλεις στην Ιταλία). Η διάρθρωση της έκθεσης βασίζεται στη σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών αυτών τοποθεσιών και τον τόπο καταγωγής / προέλευσής τους, την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας. Τον επισκέπτη συνοδεύουν εικόνες και αποσπάσματα της εκπαιδευτικής ζωής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων της Πάτρας, οι παρουσίες φοιτητών και διδασκόντων, και εικόνες του οικείου τοπίου.