Ο Σίμος Βαμβακίδης ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, σύντομα άλλαξε πορεία, σπουδάζοντας Πολιτικός Μηχανικός στο ΤΕΙ Πειραιά. Στην συνέχεια σπούδασε Αρχιτέκτονας μηχανικός στο ΕΜΠ και αποφοίτησε 5ος (βαθμός 8.77) μέσα σε 3 χρόνια. Ακολούθησε τις μεταπτυχιακές σπουδές (MArchII) του τμήματος αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) , ως υπότροφος των ιδρυμάτων Fullbright & Μιχελή, με καθηγητές όπως ο Greg Lynn και ο Thom Mayne (Morphosis). Συνέχισε με διδακτορικές σπουδές στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με υποτροφία απο το Ίδρυμα Ωνάση και στη συνέχεια απο το ΙΚΥ.
Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο : "Παραγωγικός και Παραμετρικός σχεδιασμός: η σημασιολογική μεταβολή του σχεδιασμού, απο το προκαθορισμένο, στο πεδίο δυνατοτήτων". Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε βιβλία όπως το Generative Design του Α.Αgkathidis (Laurence King Publishers) και διεθνή journals με κριτές, όπως το International Journal of Design Education (2 άρθρα) και το journal 3DP+ του πανεπιστημίου ΜΙΤ. Έχει κάνει παρουσιάσεις σε μια σειρά απο τα συνέδρια eCAADe. Έχει εκδώσει 2 μονογραφές, το Innovative Architecture Strategies (2016) και το Composing Architecture and Interior Design (2018) (BIS Publishers), Ολλανδία.
Έχει εκπονήσει μελέτες για τον σχεδιασμό και κατασκευή δημόσιων χώρων και κτηρίων ως ελεύθερος επαγγελματίας, σε διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι UNstudio στο Άμστερνταμ, ως υπεύθυνος Στρατηγικής Σχεδιασμού για Τοίχους & Δάπεδα για το έργο 100 σταθμοί μετρό στο Κατάρ. Έχει εργαστεί σε γραφεία στο Λος Άντζελες και στην Αθήνα, ενώ από το 2008 διατηρεί το γραφείο SVstudio, με 7 διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Μία από τις διακρίσεις είναι η πρόταση για το Τοπόσημο στο Φάληρο. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στις ΔΟΜΕΣ (με έπαινο για καλύτερη μελέτη το 2015) και σε μια σειρά από τις Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.
Διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση για πάνω απο 13 χρόνια, ως Λέκτορας και Yπεύθυνος 2ου έτους σε σχολές στην Αγγλία, Ελλάδα και Λίβανο. Μερικά απο τα πανεπιστήμια στα οποία έχει διδάξει είναι: το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Λιβανέζικο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο (LAU).
Ώρες γραφείου: Πέμπτη 13:30 - 14:30