Η Ντορέτ Παναγιωτοπούλου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αρχιτεκτονική (BA Hons, MArch) στην Architectural Association (AA) School of Architecture στο Λονδίνο. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MA) στην ιστορία του πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (MA Cultural, Intellectual and Visual History) από το Warburg Institute (University of London) όπου εστίασε στην μελέτη των εικονολογικών μεθόδων του Aby Warburg (Mnemosyne Atlas) και ολοκλήρωσε την διπλωματική της εργασία με τίτλο Campo Marzio του Giovanni Battista Piranesi: Από τη Μνήμη στην Εφεύρεση. Είναι διδάκτωρ (PhD) της Architectural Association, όπου δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας (ΑΑ History and Theory Studies) από το 2017 έως το 2022.

Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζει στην έννοια του ιερού χώρου ως φορέα της ταυτότητας του εκάστοτε προς μελέτη

ιερού τόπου, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά και την αρχιτεκτονική ως μέσο εγγραφής, αποθήκευσης, και κριτικής αποκατάστασης της πολιτισμικής μνήμης και ιστορίας. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια και αρχιτέκτονας στην Αθήνα και στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων στο γραφείο Hopkins Architects, και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που αφορούν τον σχεδιασμό και την ανάπλαση υπαίθριων δημόσιων χώρων σε αστικό και φυσικό τοπίο.

Η διπλωματική της εργασία στην Architectural Association (AA) επικεντρώθηκε στη πολιτική σημασία του ιερού χώρου, με θέμα την μελέτη κριτικής αποκατάστασης του τοπίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως των Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή επεκτείνει τη μελέτη του αρχιτεκτονικού χώρου στην Αρχαία Ελλάδα, εστιάζοντας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το Δελφικό ιερό αποτελεί σημαντικό πεδίο για την ανάλυση της έντασης μεταξύ λόγου, εγγραφής και χώρου. Μέσα από μια διεπιστημονική οπτική, η διατριβή αναπτύσσει μια σύνθετη προσέγγιση που αναδεικνύει το Δελφικό ιερό ως χώρο εγγραφής της μνήμης και της ιστορίας – ένα είδος σκληρού δίσκου της αρχαιότητας.

Το 2020, επελέγη για το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Michael Ventris για την μικρού μήκους ταινία της με τίτλο Delphi Revisited, την οποία παρουσίασε στο Ινστιτούτο Κλασσικών Σπουδών (ICS) στο Λονδίνο το 2022.