H Kαλή Τζώρτζη είναι μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Eίναι επίσης συντονίστρια του μαθήματος ‘Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Μουσειακού Χώρου και Μουσειογραφία’ του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος ‘Μουσειακές Σπουδές’ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2007 (2013 ως μέλος ΔΕΠ) ως το Νοέμβριο 2020 υπηρέτησε στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα, από το 2011 ως το 2016 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ‘Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων’ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στη Θεματική Ενότητα ‘Οι Διαστάσεις των Πολιτισμικών Φαινομένων’, στην οποία υπήρξε Βοηθός Συντονιστής από το 2014 ως το 2016.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι: ιστορία και θεωρία μουσείων και μουσειακού σχεδιασμού, σχέσεις αρχιτεκτονικής και μουσειολογίας, χωρικός σχεδιασμός μουσείων, με έμφαση στις πρωτοποριακές περιπτώσεις, λειτουργία και χρήση μουσειακού χώρου, συμπεριφορά και εμπειρία επισκεπτών, η έκθεση ως επικοινωνιακό μέσο, μουσειακή ερμηνεία, νέες τεχνολογίες στα μουσεία, τα μουσεία στο αστικό περιβάλλον τους, ανθρώπινα κατάλοιπα ως μουσειακά εκθέματα, σύγχρονα ζητήματα μουσειακής πολιτικής και μουσειακού σχεδιασμού.
Η έρευνά της αντανακλά τη διεπιστημονική φύση των σπουδών της. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές αρχικά στην Κλασική Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Μουσειολογία στην Ėcole du Louvre στο Παρίσι. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα τη ‘Σχέση μεταξύ κτιριακού και εκθεσιακού σχεδιασμού στα μουσεία’ εκπονήθηκε στη Bartlett, University College London.
Τη θεωρητική μελέτη των μουσείων συμπληρώνει η πρακτική γνώση και εμπειρία που απέκτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά (από το 1995) ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Συντήρησης ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών, στον τομέα της διαχείρισης, ερμηνείας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων· στη συνέχεια (από το 2009) ως μέλος της μουσειολογικής ομάδας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικων Προγραμμάτων, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση και εκπόνηση μουσειολογικών μελετών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού ψηφιακών εφαρμογών ως ερμηνευτικών μέσων.
Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διαφορετικές γλώσσες και επιστημονικά πεδία. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν κεφάλαια και άρθρα στα: ‘A Companion to Museum Studies’ (Wiley-Blackwell, 2006), ‘Major Works: Museum Studies’ (Routledge, 2019), ‘Νew Museums: Intentions, Expectations, Challenges’ (Hirmer Verlag, 2017), ‘Interni inclusivi: spazi della socialità nell’età del nomadismo globale’ (Maggioli Editore, 2017), Museum Management and Curatorship (2014, 2017), Collections: A Journal for Museum and Archives Professionals (2021), Interiors: Design, Architecture, Culture (2016), Journal of Space Syntax (2011, 2016), City, Culture and Society (2015), Architectural Research Quarterly (2004, 2009), DigitCult (2016), La Lettre de l’ OCIM (2017), UMAC Journal (2018), ICOM News (2015),Τετράδια Μουσειολογίας (2006, 2012).
Το βιβλίο της ‘Ο Χώρος στο Μουσείο: Η Αρχιτεκτονική Συναντά τη Μουσειολογία’ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2013, και στην αγγλική γλώσσα, σε νέα, εμπλουτισμένη έκδοση, Routledge, 2015) προτείνει μια μεθοδολογία για την εμπειρική μελέτη των μουσείων και ένα θεωρητικό πλαίσιο για την ερμηνεία τους.
Το ερευνητικό της έργο έχει παρουσιάσει, με πρόσκληση, σε ανακοινώσεις, διαλέξεις και πανεπιστημιακά μαθήματα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και το έχει εφαρμόσει σε μελέτες μουσείων, καθώς έχει εργαστεί ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα χωρικής οργάνωσης και λειτουργίας μουσείων, σχεδιασμού, συντονισμού και επιμέλειας εκθέσεων.
Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του ερευνητικού έργου «Κατανοώντας την αρχιτεκτονική του μουσείου για ψηφιακές εμπειρίες» (MUSEE) που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της δράσης «2η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Mελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών». Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Πατρών, 2022-2025.
Από τον Οκτώβριο 2019 είναι Αναπληρωματικό Μέλος του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μαθήματα: Εργαστήριο Σχεδιασμού Κατεύθυνσης, Ιστορία της Τέχνης, Μάθημα Επιλογής
Ωρες γραφείου: Τρίτη: 12.00-13.00, Τετάρτη: 11.00-13.00